22 decembrie 2010

Dăruim 2010 - statistica

21 decembrie 2010

Dăruim şi la Cluj

Aşa cum scriam, o parte (simbolică) din pachete au ajuns şi la Cluj prin intermediul lui Mihai. Ne bucurăm să vedem cum ajung şi acolo la cei cu nevoi. Mihai scrie pe blogul lui despre acţiunea din Cluj. Mulţumim! Ne bucurăm să vedem cum se nasc faptele bune!

20 decembrie 2010

Dăruim la Tg.-Mureş, Merişor şi Moişa

Ultima zi de acţiune, în care am vizitat Şcoala Generala nr.7 din Tg-Mureş, în cadrul căreia există un program de tip after-school dedicat copiilor din familii cu risc de abandon şcolar (mai clar, copii provenind din familii cu părinţii plecaţi în străinătate, sau cu situaţie materială mai delicată). Mulţumim doamnelor profesoare şi învăţătoare de acolo, care ne-au facilitat întâlnirea cu copiii. Promitem să revenim acolo şi la anul.

A urmat apoi drumul la Merişor şi apoi la Moişa. La prima localitate, copiii tocmai aveau serbarea de final de an şi programul nostru s-a suprapus în mod fericit cu al lor.
La Moişa, suntem aşteptaţi pe coridor, de către doamna educatoare. Şi aici povestirea trece la persoana întâi, căci e mai simplu (povesteşte Mircea): doamna educatoare mă trage cu un aer complice în mica sală profesorală şi, spre totala mea surpriză, îmi arată un costum de moş care aşteaptă cuminte într-o cutie. Sunt somat, fără drept de apel, să mă costumez (pentru prima oară într-un asemenea travesti) pentru a le da copiilor pachetele în acest mod. Mi se spune că părinţii au refuzat (şi au toată înţelegerea mea, postum). Sunt lăsat singur, iar doamna educatoare merge să pregătească atmosfera. După câteva pufnituri, palme peste frunte şi oftaturi, îmi dau seama că nu am încotro şi purced să mă echipez. Precaut, pun camera pe auto-declanşare şi trag câteva cadre. Pentru posteritate. Experienţa de la pompieri îşi spune cuvântul şi sunt gata în 2 minute, cu barbă de vatelină, mustaţă, căciulă, nişte pantaloni caraghioşi şi un sacou încheiat cu ac de siguranţă. Mai oftez încă o dată şi mă las târât de braţ în sala unde aşteaptă copiii. Se bate în uşă, corul de copii mă invită, am inspiraţia de ultim moment să mă cocârjez, intru în sala în care o duzină de ochi măriţi mă urmăresc. De la căldură, dau cu mucii în mustaţa de vatelină, mă întreb dacă mi se văd cămaşa, playerul sau mustaţa reală. Am totuşi prezenţa de spirit să mă plâng de durerea de şale, sunt poftit pe un scaun, ochii mei scrutează feţele copiilor, parcă totuşi e comod aşa de după mască... Se cântă colinde, îmi joc partitura de Moş, frazele-clişeu, pe care de atâtea ori le-am auzit ca şi copil, îmi ies automat pe gură, acum sunt de partea opusă a baricadei... Par credibil, cel puţin din reacţia copiilor. Unul mai răsărit îmi studiază mâinile, sunt cam neridate, cam tinere, deh, mai nou Moşul se tratează cu creme anti-rid, nu ştiaţi? Fac minuni... După colinde, sunt pus să împodobesc şi eu bradul, apoi copiii fac cerc în jurul nostru ( al meu şi al bradului) şi cântă "Împodobeşte, tată, bradul", e încă o premieră pentru mine, am acum 20 de suflete în plus, mă simt covârşit... Apoi le dau pachetele, aproape că n-aş mai ieşi din rol, mă simt bine, ies cu regret că s-a terminat. În urma mea, în drum spre sala profesorală, aud exclamaţiile de bucurie ale copiilor, descoperind surprizele din pachet. Acţiunea "Dăruim" 2010 la final!



click pe foto pentru a mări.

Ca de obicei, ziua de acţiune este pe Flickr

17 decembrie 2010

Ziua 2 - Ernei și Șoimuș



Și a venit și ziua a doua a acțiunii, cu vizitele la Ernei și Șoimuș. Cu mulțumiri calde adresate lui Erika, pentru tot efortul depus în a ne primi frumos la Ernei, a aduna copiii, a ne ajuta, pentru colind. Cu mulțumiri doamnelor educatoare și învățătoare din Șoimuș, pentru frumoasele colinde de acolo, spuse de copii. Încă o zi în care primim energie!

Și pentru că ne place să credem că suntem flexibili și știm să ne adaptăm situațiilor apărute pe parcurs, mai precizăm că vom duce luni, 20 decembrie, pe lângă Moișa și Merișor, și 50 de pachete chiar în Tg.Mureș, la Școala Generală Nr. 7, unde vom vizita un grup de copii incluși într-un program de prevenire a abandonului școlar. Pentru că Acțiunea Dăruim merge acolo unde e chemat, acolo unde e primit, acolo unde e nevoie, pe măsura puterilor!
Mihai din Cluj, inimos prieten, coleg și entuziast susținător al Dăruim, (a fost ieri inclusiv la împachetare) a dus azi, 17 decembrie, 20 de pachete pentru copii sărmani pe care îi știe în Cluj. Mulțumim pentru sprijin, Mihai!

Ca de obicei, fotografii de la drumurile de azi, pe Flickr

16 decembrie 2010

Andrei

El e Andrei. Apare cu bunica de mână în clasa mare şi friguroasă, puţin după ce am apărut şi noi. Ruşinos, stă protejat de braţele bunicii, înţepenit locului. După ce îi dăm pachetul, bunica încearcă să i-l ia să-l ducă dânsa, dar Andrei îl ţine cu înverşunare, cred că până acasă nu va mai slăbi strânsoarea. Zâmbim cu drag. Bunica ne povesteşte cum a trebuit să stea cu el la spital, aşa e de ruşinos. 16 decembrie 2010, Bozed.



(click pentru a mări)

Ziua 1 - Porumbeni, Culpiu, Săbed, Bozed

Prima zi de distribuire a pachetelor, zona A, la Grădiniţa din Porumbeni, la Şcoala şi Grădiniţa din Culpiu, la Grădiniţa Săbed şi la Grădiniţa Bozed. De data asta decidem să sărim peste Ceauaşu de Câmpie, unde ni s-a spus că nu pot oferi doar unor copii, preselectaţi, pachete. Asta deşi în anii precedenţi s-a putut. Dar le înţelegem pe doamnele educatoare/învăţătoare, nu vor să-şi pună părinţii în cap. Aşa că mergem la Porumbeni (doar Grădiniţa, anul acesta, fiind mai restrictiv, oferim şi mai ţintit pachetele), la Culpiu, Săbed şi Bozed.
Din nou, ne emoţionează bucuria acestor copii. Din nou, suntem primiţi cu colinde, cu poezii, cu emoţie. Vă transmitem vouă toată bucuria acestor copii.

Găsiţi fotografii din această zi pe Flickr.

Ziua 0 - Împachetarea

Ziua alcătuirii primelor pachete, adică 15 decembrie. Cu mulţumiri echipei, adică Marei, lui Ale şi Radu, Larisei, Angelei, lui Adi, Titi, Ancăi, Angelei şi Danei.




Mai multe poze aici, pe Flickr, desigur.

Daruim_Impachetarea_01

15 decembrie 2010

Ziua -1 - Cumpărăturile

Şi am fost ieri la Selgros, unde am găsit cam tot ce ne trebuia pentru conţinutul unui pachet, adică banane, mandarine, baton cereale Nesquick, inimioară Finetti cu ciocolată, napolitane Joe, baton ciocolată Zoo Primola, Kinder Surprise, biscuiţi miere Maia, biscuiţi cu cremă ülker, cutie 250ml suc portocale Fruttia şi un croissant cu ciocolată. În mare, acesta e conţinutul unui pachet. Suma strânsă fiind ceva mai mică decât în anii precedenţi, am eliminat elementele de papetărie, moşii de ciocolată şi săpunul.

Avem momentan conţinutul pentru 240 de pachete (3700 RON), urmând ca să folosim banii rămaşi (din totalul acestui an, de 4220 RON) pentru o tură de cumpărături ulterioară, ca să epuizăm totalul sumei.

Foto de la Selgros şi din locul de depozitare. Azi urmează ziua 0, adică făcutul pachetelor.




14 decembrie 2010

Planificare 2010

Prieteni, iată câteva detalii legate de acţiunea anului acesta:

Marţi, 14 decembrie:
Încheierea colectării fondurilor.
Cumpărături Metro, Selgros, Auchan.
Contact învăţătoare/educatoare

Miercuri, 15 decembrie:
Cumpărături Metro, Selgros, Auchan
Alcătuire pachete.
Contact învăţătoare/educatoare

Joi, 16 decembrie
Distribuţie Zona A (vezi harta)

Vineri, 17 decembrie
Distribuţie Zona B (vezi harta)

Luni, 20 decembrie
Centralizare/publicare date Acţiune Dăruim 2010

Harta acţiunii: (bazat pe Google Maps ©)




10 decembrie 2010

Daruim 2010 - date

Deoarece şcoala şi grădiniţele şi-ar putea închide porţile vinerea viitoare, suntem nevoiţi să stabilim ca termen final de colectare a banilor Luni, 13 decembrie, cu Marţi, 14 decembrie în cazurile extreme. Vă rugăm, prieteni, pe cei care doriţi să contribuiţi cu sume, să ne contactaţi până la datele acestea, pentru a ne transmite banii.
Vă reamintim, sumele pot fi minuscule, nimeni nu judecă după valoarea donaţiei, contează gestul!
Pe Cluj, persoana de contact este Bogdan Stănescu.
Pe Mureş, Angela Borşan, Larisa Borzoş, Anca Zahan, Mircea Drăgoi.
Ne găsiţi pe toţi pe mail (actiuneadaruim at gmail dot com), prin comentarii la acest blog, pe pagina acţiunii pe Facebook, direct prin telefon.

Vă mulţumim!

02 decembrie 2010

Ne găsiţi şi pe Facebook

Dăruim 2010


Dragi prieteni!

În octombrie 1582, o mare parte a omenirii, ca urmare a decretului Papei Grigore al XIII-lea, trecea de la calendarul iulian, considerat impropriu, la cel gregorian. Pentru a corecta erorile acumulate în urma folosirii calendarului iulian (datorită decalării faţă de anul astronomic), s-a decis ca zece zile să fie pur şi simplu şterse, astfel că ultima zi a calendarului iulian este 4 octombrie 1582 iar prima zi a calendarului gregorian este 15 octombrie 1582. Istoria umanităţii este plină de asemenea ciudăţenii, iar Acţiunea Dăruim nu putea face excepţie. Sau putea, dacă nu intervenea, probabil, actuala criză economică, din care România încă se străduieşte să iasă. Astfel, în istoricul acţiunilor de până acum, căci deja avem o istorie care începe în 2005, va lipsi întotdeauna 2009. Să sperăm că nu va mai fi cazul pe viitor.
OK, asta a fost vestea rea. Vestea bună, desigur, este că reluăm tradiţia, chiar de acum, din 2010. Prea mulţi prieteni ne-au întrebat de ce nu facem asta, dacă organizăm acţiunea, dacă avem nevoie de ajutor. În plus, vrem să dăm un bobârnac serios îngrijorărilor legate de situaţia economică, vrem să arătăm că, de fapt, nu contează doar statutul economic. Că în România sufletelor, a prieteniei, nu a fost şi nu este nici o criză. Aşadar, celor care ştiu deja ce înseamnă acţiunea noastră le spunem da, pornim din nou la drum cu acelaşi entuziasm! Celor nefamiliarizaţi cu ideea şi punerea ei în practică, le transmitem ca de obicei îndemnul de a citi blogul Dăruim, arhiva celor 4 ediţii, să vizualizeze fotogaleria de la Flickr, apoi să cugete dacă intervin sau nu. La urma urmei, sperăm că nu vă cerem prea mult! Efortul mare, de acumulare, achiziţie, distribuţie, (pe scurt, efortul logistic) va cădea pe umerii echipei de entuziaşti căreia îi mulţumim şi aici: Larisa, Angela, Adi, Emma, Anca, Anca2, Daniel - scuze celor nemenţionaţi.

Ne puteţi contacta aici, pe blog. Sau trimiţând un mail la actiuneadaruim [at] gmail [punct] com.
Ne puteţi sprijini donând orice sumă, fie că vorbim de 5 lei, fie de 100. Şi trimiţînd adresa blogului sau mailul către oricine ştiţi că are suflet bun.
Destinatarii vor fi, înainte de închiderea şcolilor şi grădiniţelor, copii provenind din familii prea paupere ca să le ofere ceva de Crăciun. Aducem aşadar în sufletul câtorva sute de copii din Mureş (şi Cluj) un strop de bucurie de Crăciun! Un gest mic pentru noi, dar atât de mare pentru cei care beneficiază de el!

La drum, cu entuziasm!
Echipa Dăruim