26 decembrie 2005

Bilanţ "Dăruim 2005"

Către prieteni!

Cu scuzele de rigoare pentru întârziere (ne-a prins şi pe noi Crăciunul şi ne-am retras pe la case cu familiile), publicăm bilanţul acţiunii de anul acesta, prima şi sperăm că nu ultima!

Aţi ajutat de Crăciun 65 de copii! Sunt mai mulţi decât am sperat pentru că datorită vouă s-au strâns mai mulţi bani decât estimasem. Lista lor nominală se află mai jos. Cât despre sume, s-au strâns în final 19.660.000 lei vechi din care s-au cheltuit 19.272.000 lei vechi. Diferenţa rămasă, de 388 000 lei vechi, ne-am gândit să o cheltuim pe o serie de felicitări - vom face cumva să vă fie înmânate - pentru ca la anul să vă amintiţi de succesul de anul acesta şi să vă putem mulţumi, modest dar din inimă, pentru efort.
Vă stăm la dispoziţie cu bonurile şi facturile Metro pentru a elimina orice urmă de îndoială, singurul loc din care nu avem bon este de la cumpăratul panglicilor pentru legat plasele!

Lista copiilor care au primit pachete:

1. Creţu Ovidiu
2. Creţu Andrei
3. Graur Raul
4. Arian Diana
5. Bukosi Orsolya
6. Brikosi Barbara
7. Balagh Rozalia
8. Mayer Emese
9. Flonta Andrei
10. Tinca Mariuţa
11. Nistor Maria
12. Chiorean Teo
13. Sămărghiţan Ionuţ
14. Boganyi Mihaly
15. Fodor Anita Diana
16. Gaboş Sandor Robert
17. Hajdu Agnes Barbara
18. Hajdu Gyorgy
19. Hajdu Zoltan Gyozo
20. Nagy Janos
21. Vass Judith Aniko
22. Achim Timea Beata
23. Lengyel Andras
24. Nagy Ildiko Olga
25. Farkas Ferencz Lorand
26. Hajdu Renata Szigrid
27. Lengyel Gyongyi
28. Zolti Csongor Imre
29. Nagy Judith
30. Frunza Erzsebet Beata
31. Molnar Etelka
32. Rostaş Tanţa
33. Moldovan Zsuzsanna
34. Molnar Albert Arnold
35. Haidu Linda Nadia
36. Molnar Kinga
37. Molnar Laura Csilla
38. Barabas Antal (prin Mircea)
39. Berzsi Anna (prin Cătalina)
40. Şandor Violina (Gr. Mureseni)
41. Matei Ciprian (Gr. Mureseni)
42. Antal Ildiko
43. Andrasi Adrian
44. Bloj Cristian
45. Călian Oana
46. Dan Ştefan
47. Fazakas Adrian
48. Gherman Monica
49. Ghira Crina
50. Hurducaciu Andrei
51. Kovacs Tibor
52. Laurenţiu Zeno
53. Moldovan Eva
54. Oprea Călin
55. Raţ Adrian
56. Rus Andreea
57. Strete Sergiu
58. Suciu Daniela
59. Szabo Paula
60. Szekely Claudiu
61. Trifu Larisa
62. Moldovan Horaţiu
63. Szilaghi Paul
64. Sărmăşan Raul
65. Farkas Orsolya

Vă mulţumim din suflet!

22 decembrie 2005

Dăruim - continuare

Celor 2 milioane rămase li s-au adăugat pe ultima sută de metri încă 1,5 milioane (mulţumim Radu, mulţumim Csaba), ceea ce a făcut ca în final să putem să mai alcătuim 20 de pachete care vor fi date unor copii din clase III-IV de la o şcoală din Tîrgu-Mureş, nr.15. Din nou, criteriul de selecţie a fost pecuniar. Dăruim pachetele - cumpărate astă noapte la Metro - mâine dimineaţă, când se va fi încheiat acţiunea de anul acesta. Va mai urma bilanţul financiar al acţiunii pe care îl vom posta aici şi lista cu numele copiilor, pentru ca totul să fie clar ca un cristal. În nota aceleiaşi transparenţe postăm aici şi cele 5 caramele deteriorate (revărsate din ambalaj) şi portocala mucegăită - se trec la capitolul pierderi neglijabile.



20 decembrie 2005

Dăruim


Am fost la Icland, azi dimineaţă. Fusesem informaţi că grădiniţa se află în fosta casă parohială şi ne aşteptam la o căsuţă mică, albă, decentă. Realitatea: necosmetizată de iluzii şi aşteptări, deplorabilă. Copiii învaţă într-o cameră a unei case dărăpănate, pe care educatoarea s-a chinuit cât de cât să o decoreze cât mai plăcut. Am lăsat pachetele şi ne-am dus la Şcoala de lângă Căminul Cultural, unde într-o clădire ceva mai renovată învăţau copiii şcolari. O învăţătoare micuţă, inimoasă, ne-a primit cu mulţumiri, poate un pic uimită că s-a gândit şi la ei cineva. În oraş lucrurile au mers mai uşor, am lăsat educatoarelor pachetele pentru copiii care aveau nevoie de ele.
Pe moment, avem încă 2 milioane de lei rămase (de care mai luam pachete) şi câteva pachete pe care le vom distribui întrebând alte educatoare.

Ataşez singura poză făcută în Icland, cu clădirea grădiniţei.

19 decembrie 2005

Pachetele







Şi ne-am dus dimineaţa devreme în Metro (nu întrebaţi ce oră, e indecentă, ora, nu întrebarea). Şi am colindat oraşul, după fructe, după cărţi, după plase (surprinzător, una din cele mai mari probleme, nu vroiam plase cu SC Macarena Impex pe ele). Şi am adunat totul ca nişte furnici la firmă. Şi încă ne-au rămas 2 milioane care vor fi investiţi tot în câteva pachete suplimentare. Am alcătuit 44 de pachete + 4 pachete alcătuite din elemente rămase din baxuri. De ce 44 şi nu 39, câţi copii? Pentru că în mare, baxurile de ciocolată, napolitane, batoane, etc, erau în această proporţie alcătuite. Pachetele suplimentare, nu vă faceţi probleme, merg tot la copii necăjiţi, am apelat la prieteni care să ne indice asemenea situaţii, aceştia vor apărea şi ei pe lista finală. Între timp, câteva poze cu pachetele. Mâine devreme mergem la Icland la grădiniţă şi şcoală, apoi în oraş. În Mureş ninge feeric, mâine 40 şi ceva de copii vor fi mai fericiţi datorită vouă!

18 decembrie 2005

Alternative pachet


Culese din oferta metro, câteva posibile elemente ale pachetului (conţinutul, apropo, îl vom detalia aici, cu poze :)).

Sugestie 1

Ideea este aşa:cu spiritul meu pragmatic le-aş lua mâncare(adevărată, nu pâine cu margarină), vitamine şi hăinuţe groase!

Dar copiii vor cu totul altceva decât îşi imaginează adulţii!Din ce am văzut eu la piticii prietenilor mei ei se bucură tare de dulciuri şi jucării, iar de suma asta se pot cumpăra chestii faine! Ar putea fiecare să primească o punguţă sau un rucsăcel cu dulciuri Kinder de exemplu şi ceva maşinuţe, sau păpuşele, de la caz la caz...sau în loc de maşină/păpuşă un joc gen "Nu te supăra frate","Piticot", sau puzzle cu piese mari şi temă de poveste(de ex, de la Clementoni cu diverse poveşti costă cam 124 mii - cel mai ieftin - şi arată f.bine şi în general prinde la copii-merge la unii de minim 4 ani!) Puzzle-urile sunt faine şi cele cu puţine piese nu costă mult, dar nici puţin. De Lego nu poate fi vorba, în România cel mai mic costă 3-4 sute de mii. Dar există piese pentru construit şi îmbinat din plastic,
colorate, le stimulează creativitatea, sunt voluminoase şi ambalate în săculeţi, găletuşe, cutii, etc.
Cărţile-foarte faine, dar scumpe! Iar copiii nestimulaţi în acest sens nu le apreciază şi nu se bucură! Dar când părinţii lor se luptă cu grijile zilnice, nu cred că seara au prea mult timp şi chef să le citească!Ar fi foarte fain să primească nişte cărţulii, dar repet: nu-i sigur că se vor bucura ei de cărţi!Deşi, totul are un început... Eu am dăruit cărţi copiilor de-a lungul timpului şi nu mi s-au părut foarte entuziasmaţi, cel puţin pe moment! Persist însă! Dulciuri ar trebui luate, deşi personal nu le agreez în dieta copiilor!Produsele Kinder mi se par ok şi dacă le puteţi lua direct de la distribuitorul zonal cred că ar putea fi mai ieftine... Pe de altă parte le puteţi lua diverse chestii dulci din cereale (nestle de ex....) care sunt mai sănătoase.... Există şi produse româneşti destul de bune, mai ales biscuiţi, şi mai puţin ciocolată. Oricând puteţi cumpăra fructe şi sucuri cu pai(astea îi distrează-suc cu pai-sunt ambalate în cutii de 200 ml de carton şi au un pai ataşat). Copiii mai vor:chupa-chups(bomboane pe băţ infecte, ambalate frumos, colorează super limba) şi chips cu surprize.
Din păcate jucăriile sunt destul de scumpe, dar în 15-20 lei noi se poate cumpăra ceva care să arate ok! Iar de restul dulciuri!Cam aşa ceva!
În pacheţel ar putea fi şi un moş de ciocolată(de ex. 75 gr. de la Heidi e cam 3,8 lei noi). Biscuiţi cu cremă de calitate-300 gr/pachet, ambalaţi fain cam 3,5 lei noi. Astea-s preţuri de la Billa, poate dacă se duc prietenii tăi la Metro e mai ieftin, nu ştiu...oricum peste tot e nebunie!

Cam astea au fost părerile mele... Spor să aveţi şi să-i bucuraţi pe copilaşi!

17 decembrie 2005

Despre copii

Am lucrat pe două fronturi, pe de o parte strânsul banilor, pe de alta găsitul copiilor, a celor care vor primi pachetele. Avem o listă de 39 de copii, 15 sunt de la grădiniţe din Tg.-Mureş (12+2+1), 24 sunt din Icland, un sat la 10 km de Mureş. Acolo este vorba de 9 copii de grădiniţă şi de 15 copii de clase primare 1-4, ai căror părinţi sunt atât de strâmtoraţi încât, în ziua în care s-au strâns banii de pacheţele pentru sărbători, mare parte nici nu şi-au trimis copii la şcoală (ne-a povestit educatoarea). Suma actuală este pe la 15 milioane lei vechi (repetăm, o vom detalia cel mai probabil luni când încheiem colecta) aşadar asta ar însemna 375 000 lei vechi valoarea unui pachet. Dacă aveţi idei/sugestii referitoare la posibilul conţinut al unui pachet - în limita acestei sume - sunt binevenite. Baza ne gândim să o reprezinte o cantitate de portocale, banane, ciocolată, poate ceva napolitane, orice alte dulciuri, peste care sper să putem adăuga ori jucării, ori cărţi accesibile vârstei, până la limita bugetului.

16 decembrie 2005

Cărţi pentru copii

Primite de la Lehel pentru pachete, aşa cum promisese, cărţi pentru copii. Mulţumim!

Publicitatea

A. a adus vorba la un moment dat despre posibilitatea de a face poze cu copiii care primesc darurile, pentru a vedea şi cei care au contribuit la acest efort o finalitate a gestului lor. Dat fiind însă că nu vom împărţi pachetele într-un cadru organizat (serbare, adunat copiii şi părinţii, etc.) ci vom face pachete cu nume pe ele care vor fi date părinţilor din familiile cu probleme - personal de către educatoare - ar fi puţin jenant, deplasat şi festivist să le cerem să ne pozeze cu pachetul în mână. Fiindcă am ales să rezolvăm punctual împărţirea cadourilor, ne-am asumat implicit o discreţie care ne obligă să nu facem publicitate unui asemenea gest. Dacă la anul această acţiune va avea un ecou şi se va repeta, mult mai temeinic organizat şi cu amploare mai mare, ne vom permite să o documentăm vizual pentru a-i spori credibilitatea. Până atunci vă rugăm să aveţi încredere în onestitatea şi conştiinciozitatea cu care vom înlesni acest transfer de energie sufletească.

Sume

Graţie vouă şi entuziasmului vostru, prieteni, s-au strâns până la ora actuală aproximativ 12 milioane ROL, suma exactă o vom posta când încheiem acţiunea. Pentru noi înseamna foarte mult, pornind de la grauntele de nisip pe care l-am pus în scoică şi peste care aţi adăugat strat după strat pentru a forma o mică perlă. Vă mulţumim!

13 decembrie 2005

Prieteni de mai departe, dar atât de aproape

Primit de la Anca (prietenă din Bucureşti): Bună să vă fie căutătura după cât de bună vi se arată inima... Fiind la rândul meu fericita mămică a unuia dintre cei mai frumoşi şi buni copii din lume :) , cursant la grupa mică într-o grădiniţă oarecare, întreb - dacă aveţi posibilitatea de a afla de la educatoare ce nevoi au prichindeii cu pricina, poate reuşim să facem nu neapărat mai mult pentru ei, dar poate mai bine...
De exemplu, dacă dulciurile nu pot fi excluse, că doar atâta bucurie au şi ei, poate mai bine le-ar prinde ceva hăinuţe, sau rechizite. Mă refer la faptul că, dacă la o grădiniţă unor copilaşi le face bine un set de cuburi sau un puzzle, la o altă grupă un tricouţ (sau, în fine, ceva similar) ar fi de-a dreptul mană cerească.
E adevărat, nu se găsesc lucruri de calitate acceptabilă la preţuri foarte mici, dar dacă ne străduim, poate reuşim să strângem rândurile şi să facem din suma finală, cât o fi ea să fie, mici minuni pentru copii şi părinţi.


Întrebare separată: pentru non-rezidenţi, cum ar fi Bucureşti, care este algoritmul prin care suma, când şi câtă o fi, să ajungă în timp util la destinaţie?

Răspuns pentru Anca (si cei departe de Tg.Mureş): Îţi mulţumim mult pentru sprijin, o vom face de altfel şi când vom considera încheiată acţiunea de anul acesta! Luând punctual cele scrise de tine, ni se pare o idee bună ca pe lângă clasicele dulciuri să existe şi alt gen de cadou, fie că e vorba de o mică jucărie, de o cărticică sau de rechizite (creioane, vopsele, etc.). Cu hăinuţele e mai greu pentru că ar însemna să ne interesăm de la educatoare şi de mărimile necesare pentru fiecare copil în parte, or timpul ne presează şi s-ar crea poate harababură. Cel mai important lucru în această fază este să contabilizăm până la momentul X (ideal vineri, 16 decembrie) suma care se va strânge, şi în funcţie de aceasta şi de numărul de copii să decidem conţinutul pachetelor.
Referitor la întrebarea legată de modalitatea de a trimite bani la Mureş, ideal ar fi să se poată face un transfer prin bancă (există două conturi disponibile la Banca Raiffeisen şi la Banca Transilvania) sau prin mandat poştal. Ambele din păcate presupun un drum la bancă/oficiu poştal. Dacă veţi crede, dragi prieteni, că vă puteţi rupe o felie de timp pentru asta, vă rămânem îndatoraţi, dar, repetăm, aveţi toată înţelegerea noastră dacă nu veţi putea face asta. Datele de cont sau adresa poştală vi le putem pune la dispoziţie prin e-mail.

Contact

Comentariile şi sugestiile voastre sunt binevenite. Pentru a adăuga un comentariu, puteţi să urmaţi oricare din referinţele (link-urile) de la fiecare anunţ de pe site în formatul: n COMENTARII. Sau, răspundeţi la anunţul acesta. Vă aşteptăm să ne scrieţi.

Firul roşu

Adi, Andrei, Angela, Barni, Călin, Cătălina, Ciprian, Cristi, Csilla, Dan, Erika, Ildi, Lehel, Mircea, Petre reprezintă o comunitate de oameni legaţi acum cu un mic fir roşu care de sărbători ne va permite să dăruim. Vă mulţumim!

12 decembrie 2005

Reacţii

Lehel mi-a promis mai multe cărţi pentru copii, îi mulţumim şi aici.

Reacţii

Primit, în foarte scurt timp, reacţii pozitive de la prietenii anunţaţi de iniţiativă. Ne bucură enorm asta! Csilla, o prietenă, a sugerat să împărţim în pachete mai degraba jocuri/cărţi în ideea că s-ar bucura copiii mai mult. Vom încerca, din păcate s-ar diminua drastic numărul de destinatari, date fiind preţurile la cărţi. Totuşi, în funcţie de suma strânsă şi de numărul de copii, vom vedea dacă ne permitem să cumpărăm şi cărţi. A dărui carte e aşa de frumos!

Imboldul scris

Bună, prieteni!


Intro/Context

Voi fi cât se poate de scurt, prin asta economisesc timpul atât al destinatarului cât şi al expeditorului. Îmi pare rău că nu vă pot scrie pe hârtie, ar fi fost mai frumos şi ar fi transmis mai bine ceea ce vreau să vă rog. Prin această scrisoare vă transmit o idee, cu cât mai mult vă va inspira/coopta cu atât mai bine, dar nu o luaţi ca pe o obligaţie socială, prietenească, cum vreţi să-i spuneţi, puteţi să nu întreprindeţi nimic şi nimeni nu va lua act de asta. E pur şi simplu un imbold căruia puteţi să-i acordaţi credit sau nu, fără consecinţe.

Am pornit de la ideea că se apropie Sărbătorile şi că există, cu siguranţă, în acest oraş (Târgu Mureş), o sumedenie de copii care vor duce lipsa unui cadou, cât de mic, date fiind vremurile în care trăim. N-am să radiografiez asta. Cert este că există părinţi care cu siguranţă nu îşi vor permite, aşa cum o facem parte din noi, să le ofere copiilor un cadou cât de mic de Crăciun! Nu vorbesc aici de copiii instituţionalizaţi, le ştim situaţia dar sunt convins că mare parte din efortul organizat al societăţii se îndreaptă deja spre ei de sărbători. Vorbesc de copii din familii normale, dar sărace. Cel mai simplu putem da de ei prin Grădiniţe. Fiind vorba de un gest simbolic, nu voi face greşeala (sună puţin paradoxal, dar realist) de a încerca să ofer un cadou tuturor copiiilor din Grădiniţe, lucru de altfel imposibil. E vorba de câţiva copii din 1-2 grădiniţe, îmi voi permite ca, bazându-mă pe câteva prietene educatoare, să îi aleg cu ajutorul acestora.

Acţiunea

Îmi permit să vă redau modul personal de a acţiona în acest sens, în speranţa de a vă da astfel imboldul de a contribui financiar la micul efort.

Voi dona personal până pe 20 decembrie 500 000 lei pentru această acţiune şi îi am implicaţi alături de mine pe Angela B. şi Adi S., colegi de firmă.

Practic, în certul caz A - în care doar eu donez această sumă - cu aceşti bani vom putea cumpăra conţinutul şi alcătui câteva pachete-cadou de la un supermarket (Metro, Selgros), un asemenea pachet conţinând în mare dulciuri şi fructe pentru copii.

În ipoteticul caz B – în care efortul devine colectiv, puteţi dona orice sumă consideraţi că nu vă afectează decât în mică măsură bugetul de sărbători, pornind de la 1 RON în sus – vă reamintesc că e vorba de un gest simbolic. Vă previn că n-am stabilit 500 000 lei ca sumă etalon, 50 000 lei au aceeaşi valoare şi sunt bineveniţi.
Garant moral al acţiunii sunt eu, Mircea D. Acţiunea va fi descrisă şi raportată celor care au contribuit, fiecare leu fiind justificat. Veţi afla numărul şi numele copiiilor care au beneficiat de pachet.

Banii vor ajunge (şi prin mine) la Angela şi Cătălina C., colegă şi prietenă, care mă vor ajuta să cumpărăm cadourile. Dacă aveţi o familie cu copii de care ştiţi că au nevoie de un pachet şi doriţi să direcţionăm către ei pachete, vă rog să-mi precizaţi şi se va rezolva, chiar vă rămân îndatorat.

Contactaţi-ma pentru orice sugestie/nelămurire. Pentru a dona puteţi să-mi scrieţi pe adresa firmei, cu subiectul „Acţiunea Crăciun”, până pe 19 decembrie.

Despre început

Orice acţiune are un început, o scânteie care poate să aprindă imaginaţia, să incite sau să te îndemne să ieşi din letargie. În ciuda aparenţelor care spun că suntem extraordinari de activi în ziua de azi, că dărîmăm ziduri şi clădim case, noi credem că avem tare nevoie de imbolduri de a ieşi şi din pasivitatea sufletului, nu doar a minţii. Un asemenea imbold se conturează în aceste zile, aproape de sărbători, şi ne bucură enorm şi ne entuziasmează să vedem că voi, prietenii şi colegii noştri, daţi curs, crezare şi sprijin iniţiativei de a oferi o fărâmă de fericire unor copii - sunt aşa de mulţi din păcate, prea mulţi pentru puterile noastre - care nu vor avea şansa de a primi prea multe de Crăciun. Motivele? Mai aveţi nevoie de ele? Uitaţi-vă în jur şi vedeţi câţi copii trişti există! Noi îi vedem şi dorim, eficient şi fără emfază, să îi ajutăm, pe câţi ne va permite entuziasmul. Desigur, fără voi efortul acesta ar fi împuţinat şi de aceea ţinem să vă mulţumim şi aici.